Blogit ja tarinat

Luotettava ja turvallisesti kerätty, säilytetty ja hyödynnetty data on meitä kaikkia varten. Kun tarvitaan tehokkaampia hoitoja tai parempia palveluja, ratkaisuja yhteiskunnallisiin ongelmiin tai tietoon perustuvia päätöksiä, niin terveyden ja hyvinvoinnin tietoaineistoista hyötyvät kaikki.

Mitä on data koululaisten mielestä?

Data on trendikäs ja kutkuttava, mutta monelle melko sumea käsite. Dataan liittyy paljon odotuksia, ja sitä on kuvattu jopa tulevaisuuden maailman ytimeksi ja älykkään toiminnan moottoriksi. Tampereen Messukylässä alakoululaiset määrittelivät datan näin:

Lue lisää

Geenitutkimukseen maailmalla liitetyt kauhukuvat eivät ole realistisia Pohjoismaissa, sanoo tutkimusjohtaja Aarno Palotie FIMMistä. Omien näytteiden antaminen tutkimuskäyttöön esimerkiksi biopankkiin edistää parhaiten diagnostiikkaa ja hoitoja.

Lue lisää

Tietoa koululaisten hyvinvoinnista kerätään Kouluterveyskyselyllä, joka on yksi THL:n tunnetuimmista väestötutkimuksista. Väestötutkimuksilla kerätty tieto perustuu kansalaisten kokemuksiin ja tarinoihin. Aleksi Ikonen kertoo kouluarjestaan.

Lue lisää

Monilla ihmisillä perimä vaikuttaa lääkkeiden sopivuuteen ja tehoon. Jos geenitutkimuksessa saadaan selville, että potilaalla on lääkitykseen vaikuttava geenimuunnos, voidaan hänelle tarjota sopivampi annostus tai lääke. Lääkityksen hienosäädöstä voi tulla arkipäivää jo lähivuosina.

Lue lisää
Kolme erilaista Fin-alkuista väestötutkimusta

Oletko kuullut joskus Fin-alkuisista tutkimuksista? FinSote, FinTerveys ja FinMONIK ovat THL:n kansallisia väestötutkimuksia, joilla selvitämme Suomessa asuvan aikuisväestön terveyttä ja hyvinvointia.

Lue lisää

Kuinka suhtaudut siihen, että terveyspalveluissa kerättyjä tietojasi käytetään muuhunkin kuin omaan hoitoosi? THL kysyi kansalaisten mielipiteitä Helsingin keskustassa.

Lue lisää
Näytteen tie biopankkiin

Biopankkiin kootaan näytteitä ja tietoja suostumuksen antaneilta henkilöiltä lääketieteellistä tutkimusta ja tuotekehitystä varten. Näin näyte kulkee biopankkiin ja sieltä tutkimukseen.

Lue lisää
Infografiikka THL:n näyteaineistoista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella on 6–7 miljoonaa yksittäistä väestön terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää näytettä. Olemme koonneet yhteen kuvaan poimintoja THL:n erilaisista näyteaineistoista.

Lue lisää
Näytä lisää